Nordic24 - 2013 Rapport lämnad av Tomas Månsson

 

Nordic24 -2013

 

Helgen den 15-16 juni gick Nordic24 av stapeln i Rudeskov utanför Köpenhamn och för andra året i rad hade G.O.A.T ett lag som i år bestod av mig, Anders, CJ och Borg. Nytt för i år var att vi även hade en soloryttare i Espen.

 

Vi träffades hos Espen 05:30 och serverades espressos av Gittan, det är tradition som Espen sa, vi andra sa världsklass!

Fem vuxna män, fem cyklar och packning lastat men ändå utrymme över. Vid 9-tiden anländer vi till TC och sätter upp

tälten , checkar in och snackar med tältgrannarna från Sälen MTB. Solen skiner och det är torrt i marken, förhållandena är riktigt goda. Vi är alla laddade och ser Anders förbereda sig för första sträckan. Samling för genomgång på danska, som ingen av oss fattar, sedan skall dom som ska starta rulla ner till startplatsen nere i stan.

 

Starten går 12:00 i och med att borgmästaren släpper iväg alla cyklisterna. Anders ger sig ut på sitt första varv och banan som är på 16 km är torr och fin. Anders växlar till CJ som också gör ett snabbt första varv, det ser bra ut så långt. Jag ger mig iväg och det känns piggt och fint i benen men efter ca 3 km får jag punktering. Förlorar tid och rytm och får slita resten av varvet för att försöka ta in det jag förlorat. Växlar över till Borg som gör sitt första varv på en riktigt bra tid även han. Anders tar över och kör lagets snabbaste varv och sedan är det CJ tur igen och han får ett kedjebrott efter ca 8 km. Försöker laga det men det går inte och han springer resten av varvet med cykeln. Samtidigt börjar regnmolnen samla sig för något av en synda flod. Himlen öppnar sig och det hällregnar när CJ kommer in i mål. Året prestation av CJ som bra förlorade 30 min på varvet trots att han fick springa halva varvet. Jag ger mig ut i hällregnet och får köra ett varv med mängder av vatten i spåret, i vissa gyttjehål säkert 30 cm vatten. Men det är fortfarande hyfsat hårt under men det kommer att förändras. Regnet avtar och det blir Niklas tur att bekänna färg. Stigarna börjar långsamt förvandlas till lervälling och det blir allt tuffare ute i skogen.

 

Samtidigt har Espen kört 5 varv i riktigt bra tempo för att när regnet kommer ta en paus. När regnet sedan slutat efter ca 2 timmar så hoppar han upp i sadeln igen för att kämpa sig runt ett varv i lervällingen. Efter detta varvs vedermödor och med tanke på att förhållandena nu är riktigt dåliga i skogen tar Espen och hoppar in i tältet för lite vila.

 

När Anders ger sig ut på sitt tredje runda har börjar mörkret långsamt börjat lägga sig över skogen och leran i skogen är klibbig, tung och nästan överallt. Nu går det inte att cykla stora delar utan man måste springa eller försöka gå. Det börjar bli ordentligt jobbigt då leran fastnar överallt och växlar och bromsar börja krångla. Mörkret är kompakt, nu börjar det riktigt jobbiga. Cj gör sitt tredje och sedan är det min tur igen. Det blir till att cykla, springa, ramla, rensa växlar från lera och bara njuta av vedermödorna. Så blir det Niklas tur att ge sig ut på sin första mörker runda och förhållande kund knappt varit värre, det blir ett slitsamt varv och en mycket trött man byter efter närmare två timmar i skogen. Det blir fortsatt kämpande på leriga och tunga stigar för Anders och CJ men på morgonen börjar det torka upp långsamt. CJ jobbar på riktigt bra och kommer in innan jag är vid växlingsfållan så vi förlorar några minuter där tyvärr. Ut på min sista runda på en cykel som har dåliga bromsar och växlar som krånglar. Lite bättre är det men fortfarande är vissa partier helt oframkomliga på cykel. Niklas tar över och kör på för att sedan byta till CJ som är den som får äran att köra ett varv mer än oss andra.

 

Efter en natt i tältet så hoppar Espen upp i sadeln igen på morgonen ungefär samtidigt som jag ger mig ut på mitt sista varv. Två varv avverkas på morgonen och det innebär att 8 varv totalt för Espen och 45:e plats av 66 deltagare. Bra jobbat!

 

Hur gick det rent placeringsmässigt för oss i laget då?

Vi började hyfsat låg runt 70 plats inledningsvis men klättrade flera placeringar under natten och slutade tills sist på 51:e plats av 86 lag vilket är godkänt och ungefär i nivå med förra året.

 

Som vanligt var det ett bra skött arrangemang och mycket rolig tävling. Kommer gärna tillbaka. Lite mindre regn och lera hade dock varit trevligt.

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved - Webansvarig Tomas Månson