Dalsland X-Country 2013 - Rapport lämnad av Niklas Borg

Dalsland X-Country 60 km - 4:e maj 2013

 

Loppet gick på varierande underlag, i vackra omgivningar kring Bengtsfors. Asfalt, grusvägar, grusade stigar samt skogsstigar av varierande framkomlighet avlöste varandra längs hela banan. Vädret var lite kylslaget, men vi klarade oss undan regn.

 

Total var ca 800 personer anmälda till arrangemanget, där dryga hälften utgjorde herrklass 60km, den klass som samtliga 4 getter deltog i.

 

Bäst i klubben blev Lars på tiden 3 tim 14min, ca 4 min före Espen, som i sin tur slog Anders med ynka 34 sekunder! Ytterligare 15 min senare rullade jag in på tiden 3tim 33min. Vinnartiden skrevs till smått ofattbara 2 tim 6 min. Ett hedersomnämnande också till Johan Treptow som kom in på 15:e plats med tiden 2 tim 20 min!

 

För egen del var det debut när det gäller cykeltävling, och man får nog också kalla det debut när det gäller långlopp/uthållighetstest överhuvudtaget. Det jag kommer minnas mest är känslan inför loppet. Att ge sig på något för första gången som man inte vet hur man kommer klara av, är otroligt spännande och intressant. Jag hade inte heller den träningsbakgrunden att jag kunde känna mig helt trygg med utmaningen som väntade. Men det är ju det som är hela grejen, att utmana sig själv för att upptäcka och uppleva nya saker och få nya erfarenheter. Det värsta som kan hända är ju att man bestämmer sig för att inte vara med nästa gång…

 

Loppet blev ungefär så tufft som jag förväntat mig. Jag har inte vana av att sitta på en sadel i 3,5 timma, så mellangården hörde av sig efter ungefär halva loppet. Sista 5km började jag känna mig rejält mör i hela kroppen, men inte värre än att jag kunde hålla ihop det in i mål. Skön känsla givetvis efteråt att känna att man fullföljt en på förhand oviss utmaning. Kroppen höll. Cykeln höll. Jag var på 314:e plats i mål och slog ca 100 personer. Men framförallt vann jag över mig själv!

 

Det glädjer mig också att kunna konstatera att det var så jämnt mellan Espen och Anders. Det blir ju en extra krydda tävlingsskallar emellan… Anders hade ett litet försprång på Espen med bara några få km från mål, men krampkänningar gjorde att Espen kom ikapp och i det läget kunde Anders inte svara. Fantastiskt ändå att cykla 6 mil och så skiljer det 34 sekunder i mål… Starkt av Espen efter en lite halvknackig vår träningsmässigt och lite svaga resultat i GOAT-cupen så här långt. Nu visade du styrka i Dalslänska skogen.

 

Slutordet blir: Rikast när man dör vinner. Rikast på erfarenheter och upplevelser!

Copyright 2012 © All Rights Reserved - Webansvarig Tomas Månson