Bockstensturen 2012 - Rapport lämnad av Anders Nilsson

BST 50 - 1:e september 2012

 

Jag hade planerat att cykla den långa distansen, 100 km, på Bockstensturen i Varberg. Ett mindre mentalt bryt på den leriga Ränneslättsturen tidigare under sommaren fick mig att ändra distansen till 50 km. Jag och CJ hade cyklat den året innan och tyckte att den var väldigt trevlig. Lätt tekniskt i Varbergs omgivningar med en slinga bort över radiostationen Grimeton. För andra året i rad var vädret med oss. Sol och värme. Till årets tävling hade vi även sällskap av Tomas. Vi åkte ner på morgonen och checkade in, lade cyklarna på plats och laddade med macka och kaffe på cafet i parken. Perfekt.

 

Man startar i turordningen 90, 50, 30. Alltså ger man sig iväg i mitten av alla ngn stans. Det börjar med att man cyklar genom Varberg innan man kommer ut och cyklar längs en gammal järnvägs vall. Där viker 30 km-banan av. Det är full fart som gäller och mycket ….rock´n´roll. På vallen är det två led som gäller med ojämn hastighet i omkörningsfilen och cyklister som byter mellan leden fram och tillbaka. Visa av året innan lade vi upp en plan att hålla ett jämnt tempo och undvika olyckor. Man kan lätt bli lite stressad att bli omkörd av så många men vi kände att vi har alla chanser att ta igen det sen.

 

Vi kommer fram alla tre samtidigt där banan svänger upp på en stig i skogen. Här blir det lätt stopp där mindre vana terrängcyklister helt plötsligt tappar hastighet. Många trängs och det blir lätt stökigt. Bara efter en liten sträcka svänger vi som cyklar 50 km av och helt plötsligt blir det gott om plats. Banan går genom skogen på skogsvägar och stigar men med ytterst få tekniska svårigheter. Här inne i skogen i ett litet backigt område ökar CJ farten och drar ifrån oss lite. Är själv i en liten liten svacka och hänger inte med i tempot. I den långa bökiga utförslöpan får CJ punktering och där lämnar jag och Tomas honom efter oss. Lite taskigt? Kanske, men vi tävlar ju och hur många behövs det för att byta slang egentligen.

 

Efter backen så blir vi i stort sett inte omkörda en ända gång utan det är vi som börjar passera andra dom sista 2 milen, vilket vi tycker bevisar att vi lagt upp taktiken bra. Tomas drar en liten bit i den kraftiga motvinden runt Grimeton. Vi låter en ensam cyklist komma ikapp oss och lägger oss sedan i rygg på honom. Kanon, kommer snabbt ur min lilla svacka och känner mig stark i gen. Det är läge att lämna cyklisten som gjort jobbet för oss ett tag. Jag lägger mig och drar i ett lite högre tempo och Tomas ligger tätt bakom. När det är en mil kvar ökar jag ytterligare för att bli av med Tomas om möjligt. Vi tävlar ju ändå om poäng. Han hänger som i ett gummiband bakom mig. Ömsom nära och ibland lite längre bak. Men han släpper inte!

 

När vi kommer in på den fantastiska sträckan mot slutet som går på slingrade stigar alldeles vid havet med fästningen framför oss ligger jag bakom en cyklist och kommer inte riktigt förbi. Tempot är högt på serpentinsvängarna och helt plötsligt kör han in i en enebuske. Jag kommer förbi precis men uppfattar att Tomas fastnar lite. Dags för ett ryck!

 

Får en stor lucka men på den långa vindpinade raksträckan segar sig han ikapp igen. Och förbi. Jag tar det lugnt och låter honom göra jobbet och laddar för spurten. Stort misstag visar det sig. Sista hundratalet metrarna går på fästningsvallen bredvid vallgraven som man sen passerar på en bro av byggnadsställningar. Direkt efter den svänger det 90 grader höger och där startar Tomas spurten. Eftersom jag inte hunnit av bron får han några meter med en gång. Lite för många för mig för att hinna om honom riktigt… Vi passerar målet strax efter varandra. Bara att gratulera, jag förlorar hellre mot en kamrat än tävlar själv. När vi gått av cyklarna kommer CJ i mål också. Vi är rätt nöjda allihop med oss själva, loppet och organisationen. Tomas är givetvis mest nöjd. Men nästa år, då har jag koll på spurten också!!

Copyright 2012 © All Rights Reserved - Webansvarig Tomas Månson